Bekijk onze producten

Sap invriezen: maximaal behoud van alle voedingsstoffen

Sap wordt snel slecht. Daarom moet je het zo snel mogelijk na het persen opdrinken. Óf invriezen om de enzymen, mineralen en vitaminen van de groenten en het fruit te bewaren. En dat is wat Green Carrot doet. Want sap invriezen is de beste manier om de voedingswaarden van de groenten en het fruit 100% te behouden én om het vers bij je thuis te leveren. Je moet het ook niet meteen opdrinken: gewoon in de vriezer bewaren tot een uurtje voordat je het opdrinkt.

Green Carrot sap invriezen

Waarom sap invriezen? Ontdek de tips van Green Carrot!

Waarom commerciële merken sap pasteuriseren in plaats van invriezen

Commerciële merken bewerken hun vruchten- en groentesappen met pasteurisatie: ze verhitten het sap kort om de enzymen te vernietigen die de groenten en het fruit doen bederven. Want alleen zo kunnen ze maandenlang in de winkel en bij je thuis bewaard worden. Alleen: pasteurisatie doodt ook de positieve enzymen en vernietigt het grootste deel van de voedingswaarde van het sap. Sommige producenten van vers sap gebruiken hoge druk (HPP) en noemen hun sap nog altijd onbewerkt. Dat is niet zo: ook HPP vernietigt de enzymen in het sap.

Wetenschappelijk bewezen: sap invriezen werkt

Wetenschappelijk onderzoek over invriezen en de invloed ervan op enzymen bevestigt: bevriezing vernietigt enzymen niet. Invriezen is een van de oudste, meest gebruikte en efficiëntste manieren om voedsel te bewaren. Dezelfde techniek houdt de levende cellen intact van uitgestorven dieren die tienduizenden jaren in het ijs gelegen hebben. Invriezen deactiveert alle bacteriën, gisten en schimmels in voeding. Het gaat de groei van de micro-organismen tegen die voedselvergiftiging veroorzaken en die de groenten en het fruit doen bederven.

Sap invriezen vs andere bewaarvormen

Wil je een sap drinken waarin nog alle voedingsstoffen zitten? Dan is invriezen de meest efficiënte bewaarmethode. We vergelijken invriezen met andere bewaarvormen:

 

  • Gebotteld sap in de winkel – Bijna elk sap dat je in de winkel koopt, is gepasteuriseerd. In de meeste sappen zitten ook alleen niet-biologisch geteelde groenten en vruchten die besproeid zijn met pesticiden en andere schadelijke stoffen. Tijdens een detox-kuur mag je lichaam die stoffen absoluut niet opnemen.
  • Bevroren sap in de winkel – Ook het bevroren sap dat je in de winkel koopt, is gepasteuriseerd. Plus: de meeste commerciële bevroren sappen zijn niet van biologische groenten en vruchten gemaakt.
  • Onbewerkt sap – Onbewerkt sap kun je maximaal 3 tot 4 dagen bewaren. Daarna is het goed voor de vuilnisbak. De meeste voedingsstoffen van onbewerkt sap gaan al na 24 uur verloren. Om alle voedingsstoffen ten volle te benutten, moet je het sap eigenlijk al binnen de 30 minuten opdrinken.